Yeni doğan bebeklerin beyninde 100 milyon hücre olmasına rağmen, hatırlama, düşünme için sorunlu beyin parçaları henüz tam gelişmemiştir. Bebekler yorgun, aç, mutlu, mutsuz, rahatsızlık gibi duyguları henüz tanımazlar. Bu sebeple temel ihtiyaçlara gerek duyarlar bunlar ise; mutlaka kurulu bir düzen, rutin uyuma beslenme saatleri olmalı ve ortamında temiz ferah olması oldukça önemlidir. Televizyon ya da yüksek sesli müzik dinlenen ortamlardan uzak, daha sakin sessiz ortama ihtiyaç duyar. Negatif, yüksek bir ses tonu kullanarak onları sevdiğinizi söyleseniz dahi bebekler huzursuz olurlar, rahat sesiz bir ortamda anne ve babalarda onların ihtiyaçlarını anlayarak doğru bir iletişim kurmada ilk adıma atarlar.
Dokunma, tekrarlanan sarılma, şarkı ya da ninni söyleme, konuşma bebeklerin beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Bu davranışlar, bebeklerin fiziksel ve duygusal gelişimini sağlayan hormonları ve kimyasalları harekete geçirerek oldukça etkidir. Özellikle de yenidoğan bebekler ile sağlıklı bir iletişim kurmak ve onların zekâ gelişimini desteklemek için, duygusal beslenmesine de mutlaka dikkat edilerek özen gösterilmelidir. Bilinmesi gerekmektedir ki bebekler sadece sütle veya mama ile beslenerek ve uyuyarak büyüyüp gelişmezler. Sevgi, bebeklerin fiziksel olarak da büyümesinde oldukça etkilidir. Bunun nedeni ise, bebeklerin sevgi dolu bir ortamda büyümesi beyin hücrelerinin birbirine bağlanması ve gelişmesi için gerekli kimyasalları üretmesine sebep olmaktadır.
Duygusal Beslenme İçin Yapılması Gerekenler?
Bir önceki yazımız olan Bebeklerde Pişik Nedeni Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? başlıklı makalemizde Bebek, Bebekler ve bebeklerde pişik hakkında bilgiler verilmektedir.